Thursday, 27 December 2012

Belajar Pakai Kain Batik ? Wee :)

Posted by Satu Dua at 08:01
Minggu lepas, time subject "Malay Cultural Heritage" lecturer pesan, next class, 
jgn lupa bawak kain batik tau ! pastu yg laki, kain pelekat !
Aik, kain batik ?? kain pelekat ?? hmmm, im wonder.... nak watpe ngan kain batik n pelekat tu ? dlm kelas lak tu, haish, pelik pun ada, kelakar pun ada mendengarnya. 
Haha. but, sokayy,puan suh kan, kite bwak lah :)
then, masuk2 kelas jew, puan ckap ok,  hari nie kita nak tengok sape pandai pakai kain batik ! 
hahh ? aku dah terkejut beruk dah ! bhahaaa.. 
mula2, turn boys, dgn bangganya mereka berjalan ke pentas di hadapan kelas, mara bersama kain pelekat mereka. kononya mAcho arrr ! weee. then, mulalah terkinca- kinca, terjengket- jengket memakai kain pelekat. Ad yg mcam kekok jew, ad yg tersipu-sipu. Ada jga yg dh expert sgt dah. Tpi, serius, mmg comel lah diorg pkai kain pelekat tue. HEE :) Tgok nie ,






Pastu, giliran kteorg lak, si gadis melayu, Cheyyyy . :)
Dengan terkedek-kedek nya, we all naik ke pentas bersama kain batik masing- masing yang bermacam ragam coraknya . Yela, ad dari utara, timur, n selatan, sbh srwak, korea jew xde, hee
dah macam model dah we olls, memperagakan kain batik tersebut. Haha.
dan the best moment i want to share ialah aku dpt jadi contoh pemakai kain batik. Haha,tgok nie :




haaa, terketar ketar aku kat dpan tu, yela, segan kott !



this is me (pinky tu), sebelah tu my bestie, syaza :)

 Bukan apa, yela aku kan org kampung, i'm kelantanese an ? Of course lah blh pakai kan. xde lah pandai sgt pun, cuma aku dah biasa, xdelah kekok sgt. Hehe. Yela kebnyakan kawan2 ku org bndar, much of them don't know about that. Diorg xbiase. Moralnya ialah, kita kenalah blajar pakai kain batik (girls) dan kain pelekat (boys) . Sebab ? itu tradisi kita sebagai org melayu n penting tue, tambah2 org pmpuan, t dlm pantang senang :)
Got it ? bagus :) Tu jewlah . Tata , jumpa lagi nanti :)


0 comments:

Post a Comment

 

MoShiE- MoshiE AiN Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea